Skip links

Takk for meg! Siste arbeidsdag på Kongshaug.

Takk for meg!

Siste arbeidsdag på Kongshaug.

 

Denne sommeren er det 40 år siden vi kjørte inn på Kongshaugtunet første gang. Lite ante vi at denne plassen skulle bli vårt liv. Det er med stor takknemlighet jeg nå slutter som rektor, etter 21 år i stillingen.

 

Jeg er privilegert som har en familie som ville dele utfordringene og gledene det er å bo så nært Kongshaug alle disse årene. Her lærte ungene å gå og sykle. Her var det kort vei til badeplassen i Krabbedammen og stupetrening ved badehuset. Parken, kjærlighetsstien, Kongshaugen, Villaen, gymsalen, Låven og alt det andre, har vært tilgjengelig og flittig i bruk. Her har vi hatt barnedåp, konfirmasjoner, feiret runde dager og bryllup. Her, på denne fantastiske eiendommen har vi levd våre liv. Takk til Anna Torhild, Johanne og Gunhild som jeg fikk dele dette med.

Jeg tenker i takknemlighet på alle jeg har arbeidet sammen med. De første årene, når alle ansatte bodde på tunet, ble vi som en familie. Der naboene ble som tanter og onkler, og barna ble søskenbarn.

 

Arbeidsfellesskapet har vært en glede og inspirasjon i hverdagen. Takk til dere som vågde å satse på musikkgymnaset som arbeidsplass, til tross for stor usikkerhet knyttet til driften de første årene. Takk for alle utfordringer vi har løst sammen. Takk for samtaler, diskusjoner og vennskap. Takk for prosjekter og fellesturer. Takk for alle ungdommene som ble møtt, sett og tatt vare på, slik at de fikk tro på seg selv, på Gud og framtiden. Takk for alle daglige andaktene jeg har fått fra nære kollegaer, og takk for forbønn og mulighet til å dele bønneemner.

 

Jeg kjenner meg privilegert som har fått møte så mange flott ungdommer gjennom alle disse årene. Takk for alt dere har gitt meg av rike opplevelser i hverdag og fest. Takk for alt dere har gjort for å skape et godt miljø, slik at så mange opplever Kongshaug som en god skole å være elev på. Takk for samtaler på internat, i matsalen, klasserommet og på kontoret. Også de krevende, der vi ikke ble helt enig om hvordan saken skulle løses. Dere har formet meg som person, og gitt meg et arbeidsliv jeg bare kunne drømme om. Takk til foreldre, som anbefale ungdommene å gå på Kongshaug. Det er en stor tillitserklæring som vi har tatt på stort alvor.

 

Takk til eierorganisasjon, NLM, som var villig til å satse på et musikkgymnas, selv om det var bekymringer knyttet til økonomi og musikken. Takk for dristighet som ble vist når dere kalte meg som rektor for dette spennende prosjektet. Takk for samarbeid og stor støtte fra NLM regionalt og sentralt.

 

Takk til alle som har vært med i styret og tatt ansvar for skolen. Noen av dere har vært med i mange år. Takk til alle styreledere, som i perioder har stått overfor store utfordringer, både i startfasen, når vi arbeidet med godkjenning, og alle de gangene vi har kjempet for å sikre en forsvarlig tilskuddsordning. Midt i alle utfordringene, har vi gledd oss over god elevsøkning, og et musikkmiljø der ungdom fikk oppleve å være «skapt til utfoldelse».

 

Det vil føre for langt å takke enkeltpersoner. Men hadde det ikke vært for utfordringen jeg fikk i 1979/1980 om å bli musikklærer på Kongshaug, så hadde mye sett annerledes ut. Så takk til deg, Asbjørn Tveiten, for at du vågde å utfordre en nyutdannet nordlending. Og takk for at du, sammen med Egil Grandhagen og Torleif Flateby, fikk til et møte med statsråd Lilletun, og klarte å snu et negativt vedtak til positiv godkjenning. Siden den gang, har vi hatt stor hjelp også av KFF.

 

Takk til naboer på Lepsøy, i Øyane og hele Bjørnfjorden, som har tatt Kongshaug til sitt hjerte, og gitt skolen en naturlig plass i bygda. Takk til kommunen, ulike politiske partier og ordfører, som gjennom mange år har stått sammen med oss når ulike hindringer skulle passeres. Takk til dagens politiske flertall som har vedtatt å fortsette støtten til Kongshaug. Takk til næringslivet for samarbeid gjennom alle disse årene.

 

Takk til Os kirke for godt samarbeid om den årlige Kongshaugdagen, julekonsertene og alle gudstjenestene elevene får opptre på. Invitasjoner og deltakelse på ulike møter på bedehus og andre menigheter i Os har knyttet Kongshaug tett sammen med ulike kristne fellesskap i Os. Det setter vi stor pris på, og jeg håper dette samarbeidet kan vedvare når Henning Iversen nå har overtatt som ny rektor på Kongshaug. Han er en person det er enkelt å bli kjent med, og lett å bli glad i.

 

Det har vært et nettverk av hjelpere rundt Kongshaug alle disse årene. Forbedre og givere som har husket på oss og støttet oss i rolige og urolige tider. Hjertelig takk til kjente og mer ukjente. Jeg kjenner på stor takknemlighet og ydmykhet over å være omgitt av så mange trofaste og omsorgsfulle mennesker. Jes. 41.10 fikk jeg tilsendt fra en av dere helt i starten, da mye var usikkert. «Vær ikke redd, for jeg er med deg. Se deg ikke urolig omkring, for jeg er din Gud. Jeg styrker deg, og hjelper deg, og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd». Det er mye bærekraft i dette verset. Og så har jeg opplevd at «det er svar underveis, engler kommer med bud». Vi blir fortsatt nærmeste nabo til Kongshaug. Og jeg kommer til å leve med Kongshaug «så lenge det går blod igjennom meg».

 

I stor takknemlighet, Oddvar.